Rotan peuterbed Sam - rotan juniorbed - rotan kinderbed

Van Ledikant naar peuterbed

Voordat je het weet is je kleintje toe aan de volgende stap: een peuterbed. Het kan zijn dat het ledikant is te klein geworden. Ook kiezen veel ouders voor de overstap van ledikant naar peuterbed wanneer hun kindje zelf uit het ledikantje klimt. Dit is simpelweg te gevaarlijk en daarom tijd voor een nieuw bed.

Rotan peuterbed Sam - rotan juniorbed - rotan kinderbed

Wat is een peuterbed

Een peuterbed wordt ook wel een juniorbed genoemd. Het is een fijne tussenstap tussen het ledikant en een eenpersoonsbed. Een eenpersoonsbed is vaak nog te groot en geeft niet het veilige geborgen gevoel van een peuterbed. Deze geborgenheid lijkt het meest op het ledikant en maakt dat je kindje makkelijker zal wennen aan het nieuwe bed. Daarnaast biedt een peuterbed net wat extra bescherming tegen het uit bed vallen, doordat het hogere zijkanten heeft. Ook is een peuterbed lager dan een eenpersoonsbed, zodat je kindje er makkelijk zelf in- en uit kan stappen.

Er zijn nog veel meer voordelen voor het kiezen van een rotan peuterbed. Je leest ze hier.

Wanneer kan je overstappen naar een peuterbed?

De gemiddelde leeftijd waarop kindjes overgaan op een peuterbed is 2,5 jaar. Maar natuurlijk zijn er ook kindjes die hier al eerder aan toe zijn. Bijvoorbeeld als je merkt dat je kindje zich niet meer prettig voelt achter de spijlen van het ledikant, of wanneer hij of zij veel uit bed klimt.

Een peuterbed is dus een fijne tussenstap en is te gebruiken tot een leeftijd van 6 tot 8 jaar. Dit is natuurlijk een gemiddelde en afhankelijk van de lengte van je kind.

Rotan peuterbed Sam - rotan juniorbed - rotan kinderbed

Hoe pak je de overstap van ledikant naar peuterbed aan?

Een nieuw bed is voor je kindje een grote stap. Betrek hem of haar er dan ook bij. Kies samen een mooi bed en een leuk beddengoed uit. Wanneer het bed binnenkomt, pak de doos dan samen uit op zijn of haar eigen kamertje en natuurlijk is het ook heel gezellig om het bedje samen in elkaar te zetten en op te maken! Voor sommige kindjes kan het helpen om vooraf al samen boekjes te lezen over de overstap naar een groter bed.

Daarnaast is het belangrijk om het vaste bed ritueel in stand te houden: dus lees als altijd samen een boekje (nu nog veel gezelliger, want jij kan erbij zitten op het bedje!), zing hetzelfde liedje en/of doe de dingen die bij jullie avondritueel horen. Natuurlijk is de kans groot dat je kind de eerste avond(en) toch graag even de mogelijkheid van het zelf uit bed kunnen wil uitproberen. Blijf consequent en positief en dan komt het allemaal goed!

De voordelen van een peuterbed op een rijtje

  • Het bed is speciaal gemaakt voor peuters en heeft hoge zijkanten, zodat je kindje niet zo makkelijk uit bed kan vallen.
  • Het peuterbed is lager dan een eenpersoonsbed, zodat je kindje zelf makkelijk in- en uit het bedje kan stappen.
  • Een peuterbed is kleiner dan een eenpersoonsbed en biedt je kindje meer veiligheid en geborgenheid.
  • Het maakt de overgang naar een groot bed makkelijker.
  • Omdat een peuterbed kleiner is dan een eenpersoonsbed, blijft er ook meer ruimte over op de kinderkamer.

Rotan peuterbed Sam - rotan juniorbed - rotan kinderbed

Op zoek naar inspiratie?

Neem eens een kijkje op onze Instagram en Facebook pagina voor styling inspiratie voor jouw peuterkamer.

Terug naar blog