Duurzaamheid & Vakmanschap

Handgemaakt

Elk COKOS meubelstuk wordt volledig met de hand gemaakt en is een uniek kunstwerk op zich.

Het vormen van het materiaal vereist uiterste nauwkeurigheid en puur vakmanschap. Traditionele gereedschappen helpen om dit natuurlijke materiaal vorm te geven. Maar geen enkel stuk gereedschap kan de ervaring van de vakman of -vrouw vervangen, die nodig is voor het bewerken van rotan.

 

Duurzaamheid

Omdat ze zo snel groeien, worden rotanpalmen gecategoriseerd als een van de meest duurzame materialen voor gebruik bij de productie van meubels. Deze snelgroeiende klimplant kan om de 5 tot 7 jaar geoogst worden, waardoor het niet nodig is om de oogst kunstmatig te versnellen.

Naast de vele voordelen die rotan zo populair maken bij het maken van meubels, is het natuurlijke materiaal ook een duurzaam alternatief voor het kappen van bomen. De rotanpalm gedijt alleen in intacte regenwouden met voldoende bomen om deze klimplant te ondersteunen. Dit betekent dat de rotanteelt direct verband houdt met het behoud van het ecosysteem, de fauna en de bescherming van inheemse regenwouden.

Niet machinaal geproduceerd

Rotan producten zijn naast heel mooi, ook nog eens super duurzaam. Rotan wordt zelfs de duurzame vervanger van hout genoemd en doordat elk product met de hand gemaakt wordt, wordt er niet machinaal geproduceerd.