Afmeting peuterbed

Wat is de Afmeting van een Peuterbed?

Onze kleintjes worden (veel te snel) groot! Wanneer het tijd is om naar het “grote bed” te gaan, is het soms een beetje moeilijk om te kiezen tussen een peuterbedje en een eenpersoonsbed. En welke afmeting peuterbed kies je dan?

afmeting peuterbed

Wat zijn de verschillen en hoe maak je de beste keuze?

We zullen je op een paar manieren proberen te helpen. Als je twijfelt tussen een peuterbed van 70×140 cm en een eenpersoonsbed, hopen we dat dit artikel je zal helpen om eindelijk de knoop door te kunnen hakken..

Een peuterbed van 70×140 cm is perfect voor kleintjes die al vanaf 18-24 maanden toe zijn aan een groter bed. Vanwege de lengte van 140 cm is dit bed perfect voor kindjes vanaf 2 jaar en soms zelfs vanaf 18 maanden, gezien hun motorische ontwikkeling. Juist omdat het bed nog niet te groot is, kan je kleintje gemakkelijk wennen aan het slapen in een bed met (anti-val)hekjes. Een peuterbed met de afmeting 140×70 cm kan je gebruiken tot je kindje 6 jaar is. 

Als je kind al bijna 4 jaar oud is, dan kan je overwegen om al een eenpersoonsbed aan te schaffen.

Wanneer van ledikant naar peuterbed?

Het hangt heel erg van je peuter af wanneer je aan een juniorbed kan beginnen. Een ledikant is meestal geschikt tot de leeftijd van 2,5 jaar, maar het kan zijn dat je kindje eerder toe is aan een groter bed. Voelt je peuter zich opgesloten in het ledikant, slaapt hij erg onrustig en klimt hij er op eigen houtje uit? Dan is het tijd voor een peuterbed. Deze kan je vervolgens gebruiken tot je kindje eruit groeit, dat is rond de leeftijd van 7 of 8 jaar.

Kies je voor een peuterbed of eenpersoonsbed?

We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen peuterbed:

  1. Een peuterbed wordt speciaal gemaakt voor peuters en heeft hoge zijkanten, zodat je kleintje er niet uit kan vallen. De afmeting peuterbed kan verschillen. Wij zijn er voorstander van om de "standaard" maat van 140x70 cm te kiezen, omdat je voor deze afmeting ook het makkelijkst bijpassend beddengoed kan aanschaffen.
  2. Een juniorbed is lager dan een eenpersoonsbed, zodat je kind er makkelijk en veilig zelf in en uit kan klimmen.
  3. Het is een fijne, geborgen tussenstap tussen ledikant en groot bed.
  4. Doordat een peuterbed kleiner is dan een eenpersoonsbed, houd je meer ruimte over op de kinderkamer om te spelen. 

Een nadeel van een peuterbed is dat je kindje er uit kan groeien. En daarmee is dat ook gelijk het voordeel van het aanschaffen van een eenpersoonsbed: dit bed gaat langer mee. 

Een éénpersoonbed is dus geschikt voor de peuter die echt toe is aan een groter bed. Heeft je kleine daar nog wat meer moeite mee en vindt hij de geborgenheid van zijn ledikant juist fijn? Dan is het verstandig om eerst met een peuterbed te beginnen.

Veiligheid

Of je nu een éénpersoons-, meegroei- of peuterbed aanschaft; je kleine heeft nu de vrijheid om zelf in en uit zijn bedje te stappen. Daarmee moet je de omgeving peuterproof maken. Dit kan je op de volgende manieren doen:

  • Valhekje. Peuterbedjes hebben vaak hoge zijkanten, zodat je kleine niet ’s nachts uit zijn bed rolt. Eénpersoonsbedden hebben dit niet, maar je kan wel losse valhekjes kopen. Deze klem je meestal onder het matras en schroef je vast aan het onderstel van het bed.
  • Zachte ondergrond. Zorg dat de ondergrond naast het bedje zacht is. Leg de eerste nachten bijvoorbeeld een dikke deken of een extra matras op de grond. Mocht je kleine uit bed klauteren en vallen, dan is zijn landing in ieder geval zacht.
  • Laag bedje. Omdat je kleine een avonturier is en valgevaar altijd op de loer ligt, is het verstandig om een laag bedje te kopen. Bovendien kan hij zo makkelijker in en uit zijn bedje stappen.
  • Afscheid van slaapzak/trappelzak. Samen met het afscheid van het ledikantje, moet er ook afscheid worden genomen van de slaapzak. Als je kindje daar namelijk mee wil gaan staan en een stap zet, heeft hij niet meer de veilige spijlen om hem op te vangen. Met het peuterbed wordt het dus ook tijd voor een dekbed.
  • Peuterproof. Je peuter kan nu zelf ronddolen ’s nachts, daarom is het belangrijk om de veiligheid van je huis weer eens onder de loep te nemen. Ligt er speelgoed op de grond waarover hij kan struikelen? Hebben de stopcontacten een kinderbeveiliging? Is er een traphekje? Staan de deurklinken van de badkamer en eventueel washok omhoog, zodat hij hier niet in kan? Is het medicijnkastje beveiligd met een slotje?