Gratis verzending vanaf €75,- (NL)
Elke dinsdag meubeltransport = woensdag in huis

Wanneer van ledikant naar peuterbed

De overgang van het ledikant naar een peuterbed, hoe pak je dat aan?

Voordat je het weet, is je kleine alweer uit haar/zijn ledikant gegroeid. En dan is het tijd om na te denken over een groter bed. Welke keuzes heb je en wat is voor jullie de beste keuze? Kies je meteen voor een groot kinderbed, of ga je toch voor een tussenstap en kies je voor een peuterbed? De keuze die je hierin maakt is afhankelijk van wat bij jullie als ouders en jullie kindje past. Geen enkele keuze is fout en alles kan. Het is natuurlijk wel van belang dat je kiest voor een veilig bed. Bij Cokos vind je peuterbedden van rotan. Rotan peuterbedden zijn duurzaam en staan natuurlijk prachtig in de kinderkamer! 

Wat is een peuterbed?

Een peuterbed, ook wel juniorbed genoemd, is een kleine variant op het ‘volwassen’ éénpersoonsbed en is ongeveer 140×70 cm. De zijkanten van een peuterbed zijn vaak wat hoger. Dit maakt de overgang van een ledikant naar een groter bed makkelijker voor je kindje, omdat het peuterbed bij zijn lengte en leeftijd past. Hij kan er namelijk zelf in- en uitstappen én het biedt nog de veiligheid en geborgenheid van een ledikantje.

Wanneer van ledikant naar peuterbed?

Het hangt heel erg van je peuter af wanneer je aan een juniorbed kan beginnen. Een ledikant is meestal geschikt tot de leeftijd van 2,5 jaar, maar het kan zijn dat je kindje eerder toe is aan een groter bed. Voelt je peuter zich opgesloten in het ledikant, slaapt hij erg onrustig en klimt hij er op eigen houtje uit? Dan is het tijd voor een peuterbed. Deze kan je vervolgens gebruiken tot je kindje eruit groeit, dat is rond de leeftijd van 7 of 8 jaar.

Kies je voor een peuterbed of eenpersoonsbed?

We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen peuterbed:

 1. Een peuterbed wordt speciaal gemaakt voor peuters en heeft hoge zijkanten, zodat je kleintje er niet uit kan vallen.
 2. Een juniorbed is lager dan een eenpersoonsbed, zodat je kind er makkelijk en veilig zelf in en uit kan klimmen.
 3. Het is een fijne, geborgen tussenstap tussen ledikant en groot bed.
 4. Doordat een peuterbed kleiner is dan een eenpersoonsbed, houd je meer ruimte over op de kinderkamer om te spelen. 

Een nadeel van een peuterbed is dat je kindje er uit kan groeien. En daarmee is dat ook gelijk het voordeel van het aanschaffen van een eenpersoonsbed: dit bed gaat langer mee. 

Een éénpersoonbed is dus geschikt voor de peuter die echt toe is aan een groter bed. Heeft je kleine daar nog wat meer moeite mee en vindt hij de geborgenheid van zijn ledikant juist fijn? Dan is het verstandig om eerst met een peuterbed te beginnen.

Veiligheid

Of je nu een éénpersoons-, meegroei- of peuterbed aanschaft; je kleine heeft nu de vrijheid om zelf in en uit zijn bedje te stappen. Daarmee moet je de omgeving peuterproof maken. Dit kan je op de volgende manieren doen:

 • Valhekje. Peuterbedjes hebben vaak hoge zijkanten, zodat je kleine niet ’s nachts uit zijn bed rolt. Eénpersoonsbedden hebben dit niet, maar je kan wel losse valhekjes kopen. Deze klem je meestal onder het matras en schroef je vast aan het onderstel van het bed.
 • Zachte ondergrond. Zorg dat de ondergrond naast het bedje zacht is. Leg de eerste nachten bijvoorbeeld een dikke deken of een extra matras op de grond. Mocht je kleine uit bed klauteren en vallen, dan is zijn landing in ieder geval zacht.
 • Laag bedje. Omdat je kleine een avonturier is en valgevaar altijd op de loer ligt, is het verstandig om een laag bedje te kopen. Bovendien kan hij zo makkelijker in en uit zijn bedje stappen.
 • Afscheid van slaapzak/trappelzak. Samen met het afscheid van het ledikantje, moet er ook afscheid worden genomen van de slaapzak. Als je kindje daar namelijk mee wil gaan staan en een stap zet, heeft hij niet meer de veilige spijlen om hem op te vangen. Met het peuterbed wordt het dus ook tijd voor een dekbed.
 • Peuterproof. Je peuter kan nu zelf ronddolen ’s nachts, daarom is het belangrijk om de veiligheid van je huis weer eens onder de loep te nemen. Ligt er speelgoed op de grond waarover hij kan struikelen? Hebben de stopcontacten een kinderbeveiliging? Is er een traphekje? Staan de deurklinken van de badkamer en eventueel washok omhoog, zodat hij hier niet in kan? Is het medicijnkastje beveiligd met een slotje?
 
Overgang ledikant naar juniorbed

De overgang naar een groter bed kan best spannend zijn voor je peuter, wat onrustige nachten tot gevolg kan hebben. Met de volgende tips maak je de overgang voor je kindje (en jezelf) wat makkelijker:

 • Zelf uitzoeken. Laat je kindje zelf zijn peuterbed, dekbedovertrek en eventueel andere spulletjes uitzoeken. Zo komt zijn nieuwe bed niet als een verrassing en is hij waarschijnlijk alleen maar trots op zijn nieuwe aanwinst.
 • Wennen. Zet zijn nieuwe bed, mits daar ruimte voor is, in de slaapkamer naast zijn ledikant. Je kleine went dan alvast aan de aanblik van een groter bed én hij kan zo zelf kiezen waarin hij wil slapen.
 • Voorbereiden. Het is heel belangrijk dat je kindje niet plotseling in een ander bed moet slapen. Benoem daarom dat hij binnenkort overgaat naar een ‘bed voor grote kindjes’. Waarschijnlijk vindt hij dit gaaf en is hij supertrots dat hij al zo ‘groot’ is.
 • Ledikant uit elkaar halen. Je peuter wil waarschijnlijk alles ‘zelluf’ doen, dus laat hem meehelpen met het ledikant uit elkaar halen. Zo ziet hij goed wát er gebeurt met zijn oude vertrouwde bedje en weet je kindje dat hij daar echt niet meer in kan slapen.
 • Peuterbed in elkaar zetten en opmaken. Ook in het kader van ‘zelluf doen’: laat je peuter meehelpen met het peuterbed in elkaar zetten en opmaken. Je kleine bouwer vindt zijn nieuwe bedje alleen maar mooier!
 • Bedritueel. Houd hetzelfde bedritueel aan als altijd. Je peuter weet dan dat er verder niks verandert en dat hij nog altijd kan rekenen op zijn dagelijkse verhaaltje. En nog leuker: papa en mama kunnen nu bij hem op zijn bedje zitten!

Misschien wordt je peuter de eerste nacht(en) wat vaker wakker. Ga dan even bij hem op bed zitten en stel hem gerust. Hij weet dan dat je er nog steeds voor hem bent ’s nachts. Waarschijnlijk is hij in een mum van tijd gewend aan zijn ‘bed voor grote kindjes’.

Inspiratie

Hoe ziet ons rotan peuterbed er uit in een jongenskamertje of juist in een meisjeskamer? Of ben je benieuwd hoe je dit meubelstuk duurzaam kan (her)gebruiken wanneer je kindje er uit is gegroeid? Wij zorgen dagelijks voor een fijne dosis inspiratie op onze social media kanalen Instagram and Facebook

Wij maken gebruik van Cookies om je bezoek aan onze website te optimaliseren.