Gratis verzending vanaf €75,- (NL)
Elke dinsdag meubeltransport = woensdag in huis

Afmeting peuterbed

Afmeting peuterbed

Voordat je het weet, is je kleine alweer uit haar/zijn ledikant gegroeid. Maar wat is de afmeting peuterbed en hoe maak je de juiste keuze? En dan is het tijd om na te denken over een groter bed. Welke keuzes heb je en wat is voor jullie de beste keuze? Kies je meteen voor een groot kinderbed, of ga je toch voor een tussenstap en kies je voor een peuterbed? De keuze die je hierin maakt is afhankelijk van wat bij jullie als ouders en jullie kindje past. Geen enkele keuze is fout en alles kan. Het is natuurlijk wel van belang dat je kiest voor een veilig bed. Bij Cokos vind je peuterbedden van rotan. Rotan peuterbedden zijn duurzaam en staan natuurlijk prachtig in de kinderkamer! 

Wat is een peuterbed?

Een peuterbed, ook wel juniorbed genoemd, is een kleine variant op het ‘volwassen’ éénpersoonsbed en is de afmeting peuterbed is ongeveer 140×70 cm. De zijkanten van een peuterbed zijn vaak wat hoger. Dit maakt de overgang van een ledikant naar een groter bed makkelijker voor je kindje, omdat het peuterbed bij zijn lengte en leeftijd past. Hij kan er namelijk zelf in- en uitstappen én het biedt nog de veiligheid en geborgenheid van een ledikantje.

Kleine meisjes en jongetjes worden (veels te snel) groot! Wanneer het tijd is om naar het “grote bed” te gaan, is het soms een beetje moeilijk om te kiezen tussen een peuterbedje (van 70×140 cm) en een eenpersoonsbed. 

Wat zijn de verschillen en hoe maak je de beste keuze?

We zullen je op een paar manieren proberen te helpen. Als je twijfelt tussen een peuterbed van 70×140 cm en een eenpersoonsbed, hopen we dat dit artikel je zal helpen om eindelijk de knoop door te kunnen hakken..

Een toddler bed van 70×140 cm is perfect voor kleintjes die al vanaf 18-24 maanden toe zijn aan een groter bed. Vanwege de lengte van 140 cm is dit bed perfect voor kindjes vanaf 2 jaar en soms zelfs vanaf 18 maanden, gezien hun motorische ontwikkeling. Juist omdat het bed nog niet te groot is, kan je kleintje gemakkelijk wennen aan het slapen in een bed met (anti-val)hekjes. Een peuterbed met de afmeting 140×70 cm kan je gebruiken tot je kindje 6 jaar is. 

Als je kind al bijna 3 jaar oud is, dan kan je overwegen om al een eenpersoonsbed aan te schaffen.

Wanneer van ledikant naar peuterbed?

Het hangt heel erg van je peuter af wanneer je aan een juniorbed kan beginnen. Een ledikant is meestal geschikt tot de leeftijd van 2,5 jaar, maar het kan zijn dat je kindje eerder toe is aan een groter bed. Voelt je peuter zich opgesloten in het ledikant, slaapt hij erg onrustig en klimt hij er op eigen houtje uit? Dan is het tijd voor een peuterbed. Deze kan je vervolgens gebruiken tot je kindje eruit groeit, dat is rond de leeftijd van 7 of 8 jaar.

Kies je voor een peuterbed of eenpersoonsbed?

We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen peuterbed:

  1. Een peuterbed wordt speciaal gemaakt voor peuters en heeft hoge zijkanten, zodat je kleintje er niet uit kan vallen.
  2. Een juniorbed is lager dan een eenpersoonsbed, zodat je kind er makkelijk en veilig zelf in en uit kan klimmen.
  3. Het is een fijne, geborgen tussenstap tussen ledikant en groot bed.
  4. Doordat een peuterbed kleiner is dan een eenpersoonsbed, houd je meer ruimte over op de kinderkamer om te spelen. 

Een nadeel van een peuterbed is dat je kindje er uit kan groeien. En daarmee is dat ook gelijk het voordeel van het aanschaffen van een eenpersoonsbed: dit bed gaat langer mee. 

Een éénpersoonbed is dus geschikt voor de peuter die echt toe is aan een groter bed. Heeft je kleine daar nog wat meer moeite mee en vindt hij de geborgenheid van zijn ledikant juist fijn? Dan is het verstandig om eerst met een peuterbed te beginnen.

Veiligheid

Of je nu een éénpersoons-, meegroei- of peuterbed aanschaft; je kleine heeft nu de vrijheid om zelf in en uit zijn bedje te stappen. Daarmee moet je de omgeving peuterproof maken. Dit kan je op de volgende manieren doen:

  • Valhekje. Peuterbedjes hebben vaak hoge zijkanten, zodat je kleine niet ’s nachts uit zijn bed rolt. Eénpersoonsbedden hebben dit niet, maar je kan wel losse valhekjes kopen. Deze klem je meestal onder het matras en schroef je vast aan het onderstel van het bed.
  • Zachte ondergrond. Zorg dat de ondergrond naast het bedje zacht is. Leg de eerste nachten bijvoorbeeld een dikke deken of een extra matras op de grond. Mocht je kleine uit bed klauteren en vallen, dan is zijn landing in ieder geval zacht.
  • Laag bedje. Omdat je kleine een avonturier is en valgevaar altijd op de loer ligt, is het verstandig om een laag bedje te kopen. Bovendien kan hij zo makkelijker in en uit zijn bedje stappen.
  • Afscheid van slaapzak/trappelzak. Samen met het afscheid van het ledikantje, moet er ook afscheid worden genomen van de slaapzak. Als je kindje daar namelijk mee wil gaan staan en een stap zet, heeft hij niet meer de veilige spijlen om hem op te vangen. Met het peuterbed wordt het dus ook tijd voor een dekbed.
  • Peuterproof. Je peuter kan nu zelf ronddolen ’s nachts, daarom is het belangrijk om de veiligheid van je huis weer eens onder de loep te nemen. Ligt er speelgoed op de grond waarover hij kan struikelen? Hebben de stopcontacten een kinderbeveiliging? Is er een traphekje? Staan de deurklinken van de badkamer en eventueel washok omhoog, zodat hij hier niet in kan? Is het medicijnkastje beveiligd met een slotje?
 
Afmeting peuterbed

Een peuterbed, ook wel juniorbed genoemd, is een fijne tussenstap voor je kindje nadat hij of zij het ledikantje ontgroeid is. Doordat het peuterbed kleiner is als een eenpersoonsbed, voelt het voor je kindje toch nog geborgen aan. 

Een peuterbed voor meer geborgenheid

Niet alleen voor je kindje is de overstap van het ledikantje naar een groot bed een grote stap. Ook voor jullie als ouders is het spannend! Want je kleine kan nu ineens zelf uit bed klimmen en zou zelfs uit bed kunnen vallen! De afmeting peuterbed is meestal 140×70 cm. 

Daarom hebben peuterbedden bij het hoofd- en voeteneind ook hogere zijkanten dan een gewoon bed. Dit zorgt er voor dat je kindje wordt “tegengehouden” als hij of zij uit bed dreigt te vallen. Ook bieden de hoge zijkanten een gevoel van geborgenheid, zoals ze dat ook in het ledikantje hebben ervaren. 

De ideale tussenoplossing voor de kleine kinderkamer

De babykamer is vaak het kleinste kamertje in huis. Maar om naast de stap van een nieuw bed nu ook gelijk een hele nieuwe kamer te introduceren, is misschien wat veel voor je kleintje. Dan is een peuterbedje precies wat je zoekt. Door de tussenmaat is het niet alleen een fijne slaapplek die je kindje geborgenheid biedt, het neemt ook minder ruimte in dan een groot afmeting bed. 

Veilig groot worden

Een peuterbed is een goede manier om je kindje steeds wat zelfstandiger te laten worden. Doordat het bedje wat lager en kleiner is dan een groot bed, kan je kind makkelijk in- en uitstappen. 

Inspiratie

Hoe zien de peuterbedden er uit in een jongenskamertje of juist in een meisjeskamer? Of ben je benieuwd hoe je dit meubelstuk duurzaam kan (her)gebruiken wanneer je kindje er uit is gegroeid? Wij zorgen dagelijks voor een fijne dosis inspiratie op onze social media kanalen Facebook, Instagram and Pinterest.

Krijg € 7,50 korting op je eerste bestelling!

Wij maken gebruik van Cookies om je bezoek aan onze website te optimaliseren.