De trappelzak, een studie op zich?

Waar moet je op letten bij het kopen van een trappelzak? Er zijn zo veel soorten en maten. In deze blog vertel ik je graag over mijn eigen ervaringen, miskopen en natuurlijk wat ik de topper onder de slaapzakjes vind!

Hoera, je bent zwanger! Wat een fijn nieuws! Een periode waarin heel veel dingen op je af komen gaat van start. Goede en goedbedoelde adviezen, keuzes, spannende tijden, shoppen, alles komt voorbij. Ikzelf ben een kleine control freak, dus ik had al vrij snel complete Excel lijsten samengesteld om deze stroom aan informatie enigszins overzichtelijk te krijgen. Er worden altijd grapjes gemaakt over mij en mijn lijstjes, maar hey, ik vond het TOP. 😉

Eén zo’n ding dat ook op mijn lijstje stond, was een trappelzakje. Of slaapzak, hoe je het ook noemt, het is een studie op zich als je het mij vraagt. Eigenlijk leerde ik het meeste over de slaapzak pas nadat Sam geboren was en hij inmiddels in slaapzak nummer 3 zat (want, nummer 1 en 2 bleken miskopen). Hieronder zal ik je uitleggen waarom het miskopen waren en waar je op kan letten bij de aanschaf van een trappelzak. Dit zijn puur mijn persoonlijke ervaringen en tips die ik gaandeweg heb opgepikt die ik graag met je deel.

De trappelzak voor baby’s van 0-3 maanden

Hier was mijn eerste miskoop. Een inimini slaapzakje voor baby’tjes tot 3 maanden. Eerlijk waar, het liefst hang ik dit slaapzakje op een ereplekje in de babykamer, want het is zo ontzettend schattig. Maar hoe vaak Sam er in geslapen heeft? Precies 2 keer. Twee. Keer.

Maar waar lag dat nou aan? Als je baby geboren wordt, gaat deze lekker in zijn of haar wiegje slapen onder een warm wiegdekentje. En dat is prima. Na een aantal weken werd Sam steeds beweeglijker (niet dat hij de deken al van zich af kon schoppen, maar toch…), dus toen heb ik hem eens in een slaapzakje gelegd. Zijn voetjes raakten toen al de onderkant van de slaapzak aan, dus deze was eigenlijk al te klein geworden.

Een kleine kanttekening: Sam is een mei-baby. En in mei 2017 was het behoorlijk warm. Ik zou me kunnen voorstellen dat je het in de winter misschien fijn vind om je pasgeboren kleintje in een slaapzakje onder het dekentje te leggen. Maar… In mijn omgeving zijn veel winterbaby’s geboren en die hebben ook allemaal de eerste 2 maanden niet in een slaapzakje gelegen.

Mijn tip zou dan ook zijn, wacht het even af. Zodra je toch het gevoel hebt dat je er eentje nodig hebt, is deze binnen een dag gekocht.

De trappelzak met een te grote halsopening

Om bovenstaand verhaal te vervolgen, zodra trappelzak 1 was afgeschreven, pakte ik nummer 2 erbij. Dit was een prachtig slaapzakje voor baby’s van 0-6 maanden met drukknoopjes op de schouder. Deze is qua lengte dus een stuk langer, de mouwtjes kan je gewoon oprollen en dan is er niets aan de hand. Toch? Nou…. Ook hier had ik een kleine fout gemaakt. Wanneer je kleintje in het slaapzakje past, hangt namelijk niet af van de maat op het label, maar van de grootte van de halsopening. Zodra het hoofdje groot genoeg is dat je baby niet via de halsopening in het slaapzakje kan zakken, kan je de slaapzak gaan gebruiken. Mijn slaapzak nummer 2 had een vrij ruime halsopening, dus tegen de tijd dat Sam zijn hoofdje groot genoeg was, raakten zijn voetjes alweer de onderkant van dit slaapzakje aan. Wederom een super nieuw item dat maar 2 keer gebruikt is.

Maar wat dan wel?

Bamboom slaapzak trappelzak Cokos LifestyleMijn zusje heb ik voor bovenstaande ‘fouten’ kunnen behoeden en zij heeft voor haar dochtertje een slaapzak van Bamboom gekocht voor baby’s van 0-6 maanden. Deze sluit aan de voorkant met een rits, waardoor de halsopening vrij smal is. Daarnaast heeft dit slaapzakje ook nog drukknoopjes bij de mouwtjes, zodat je de opening kan vergroten of verkleinen. Doordat deze trappelzak een goede lengte heeft, heb je heel veel plezier van je aankoop. Daarnaast is de kwaliteit top. De slaapzakjes zijn gemaakt van bamboe. Bamboe is temperatuur regulerend en daardoor ademend in de zomer en extra warm in de winter.

Sam heeft inmiddels dezelfde slaapzak in zijn moeders favoriete kleur, maar dan in de maat 6-36 maanden. Die gaat nog eens lekker lang mee! Wij zijn er super blij mee.

Wil je ook zo’n fijne slaapzak?

More
articles